Gazdaképző kezdetek

A gondolat megfogant

DSCN1877Amióta Tardon – vagyis 2008. óta – folytatódik az oktatás, két alkalommal is felmértük az igényét szűkebb és tágabb környezetünkben egy gimnáziumi felmenőben történő középiskolai képzésnek. Az érdeklődés ellenére az indításhoz szükséges létszám egyik alkalommal sem jött össze. Az időközben változó szükségeket, lehetőségeket újra számba vettük, valamint a középiskolai továbbtanulás terén fellelhető választékot és adottságainkat áttekintettük. Arra jutottunk, hogy egy másik irányban jelöljük meg a kibontakozás, a továbbfejlődés irányát.

DSCN1866Előzetes terveink és szándékunk szerint 2014. szeptemberében indítottuk volna a szakképzést. Sok mindent sikerült már megvalósítani hozzá, de sok még a teendő. Az intézményt támogató Forrásfakasztó Közhasznú Nonprofit Kft. által vásárolt földterület adná a bázist. Bár megkaptuk az engedélyt, de a tavalyi év közben olyan – sajnos a korábbiakhoz képest kedvezőtlenebb – szakmaszerkezeti és finanszírozási változtatásokat vezettek be, ami miatt 2015. szeptemberében sem tudtunk belevágni.

A képeken a kezdetet láthatod, vagyis így nézett ki a területet, ami a tangazdaságnak adja majd a helyét. No, mióta ezek készültek sok minden változott. Ha van kedved, majd lentebb az oldalon megtekintheted a változás, kibontakozás főbb, látványos lépéseit.

Lépésről lépésre…

Kicsiny kezdet
Valamivel több mint egy hektár szántóföld áll jelenleg rendelkezésünkre. Közös, iskolai munkával a surjángoktól megtisztítottuk a földet, majd a TSZ dolgozta meg bérmunkában és vetette el a magokat. Egy szép, napsütéses délelőtt 2014. őszén megvolt az első kukorica törésünk. Elsőtől a nyolcadik osztályig, a tanárokkal együtt mindenki a sorokat járta, hordtuk a tele zsákokat. Senkinek nem esett le az aranygyűrű az ujjáról, nem kapott szívbajt, nem erőltette meg magát, csak jó hangulatban együtt voltunk iskolások. Ízlelgetjük a közös fizikai munka örömét, hangulatát. Ezen a területen nem feltétlen ugyanazok a gyerekek a leginkább talpraesettek, kitartóak, gyakorlottak, mint akik az iskolapadban jeleskednek. Ügyességük bizonyítására ezzel a munkaterülettel egy újabb teret nyithattunk. Olyanok is sikert érhetnek el, felnéznek rájuk a többiek, dicséretre érdemesek, akiknek az elméleti tudás nem feltétlen erősségük. Ugyanakkor célunk a kétkezi, fizikai munka gyerekek általi megszerettetése, becsületének felértékelése is. A Gaál Ignác gazda segített a zsákokat traktorral elszállítani a kukorica góréjukba. Itt száradhatnak egész télen a csövek.

Egéreldorádó vége

Egy verőfényes tavaszi napon véget ért a bőség, a gazdag gondtalanság Egéréknél. Ki hitte volna, pedig egy egész télen át tartott?! Még ezen a gyanútlan reggelen sem úgy ébredtek, hogy bármi is lenne a levegőben, ami veszélyt hordozhat számukra. Egéreldorádó nem a tengeren, hanem a tengerin túl található. A Google kereső térképén Tard, Béke út 23. adatokat beírva bukkanhatunk rá (pontosabban csak hűlt helyére). Olyan mint Atlantisz, csak nem teljesen. Ez azért időnként fel-felbukkan. Végleg nem szokott eltűnni. A Gaál portán egy kukorica góréban száradt néhány hónapot első vetésünk első aratása. Itt volt Egéreldorádó. Ahogy hordtuk vödrökben a csöveket a darálóhoz, úgy dőlt napról napra egyre jobban össze egykori birodalmuk. A csöveket elnyelte a morzsoló garat és csak köpködte fáradhatatlanul az aranyló szemeket. A szemek zsákokba kerültek, Egérék pedig terítékre Cicáéknál. Az utóbbiak nem bánták. Csak azt nem értem, hogy a Macs-konkvisztádorok, hogyan nem találtak rá előbb?!

2015.03.telefon 6892015.03.telefon 696
Hirdetés:
Jó minőségű, egészséges, szép, sárga szemű nevelési, gyermek fegyelmezési célra válogatott kukorica kis vagy nagy tételben, igényeseknek eladó 🙂

 

Tavaszi munkák 2015

20150428_123758A szántóföldön idén is bérmunkában került a takarmány kukorica a földbe, mely szépen mutatja a sorát. Az iskolakertben a gyerekek kapálás után csemege kukoricát ültettek, tököt és káposztaféléket palántáztak. Technika óra keretében járunk ki a munkákra ki lelkesen, ki kevésbé. Kérdés még egyeseknek, hogy miért van erre szükség, hisz a nap melegen süt, szomjas, fárad, izzad, ezért nyafog. A gyümölcs lassan érik, a mai fáradság eredménye sem azonnal jelentkezik. Idővel sikerül meglátni, megérezni, ennek a miértjét. Addig is alapvetően jó hangulatban telnek a kihelyezett tanórák.

Ház állott, most romhalom…

20150728_080608Kedd van, pedig ha kedd, akkor Belgium. Tudtuk ezt jól, de az is egészen bizonyos volt, hogy ma csak Tardig jutunk. Nyár van, és 5 mindenre – plusz egy nem annyira – elszánt férfi egy kék és fehér autóba szállt. (Ezek vagyunk mi. Nem a régi fajta rendőrautóról van szó, hanem egy kék és egy fehér járműről.) Mindkét autót egy-egy utánfutó követ – feltűnően közelről, egy pillanatra sem maradnak el. Amire készülnek, ahhoz kesztyűre is szükség lesz, ezért egy rövid megállót tesznek az iskolánál. (Tard, Béke tér 3. – Forrás! O.K.?! )

20150728_080651A kesztyűk nem kerülnek elő, de ez nem veti vissza őket. A Rózsa útra hajtanak innen. (Rózsa Ferencből csak ennyi maradt Tardon.) Nem, nem Rózsalovag egyikük sem, sokkal prózaibb okkal fordulnak a 42-es számú portára, úti céljuk végállomására. Arcuk komoly, nem sokat beszélnek, tudják miért jöttek. A kocsikból előkerülnek a szerszámok: feszítő vas (húúú!), csákány (húúú!), kalapács (húúú!) – kesztyűs kézzel bánnak velük. Mindeközben szemlélik a házat: egy élet munkáját. Lakói nagyon régóta már csak a rágcsálók és darazsak, de úgy tűnik, már ők is más albérlet után néztek.

20150728_111221Hátul, középen évszaktól függetlenül a tető jelentős részén régóta már bekukkanthat a házba a nyugati nap is. Valamikor nagy gonddal építették, sok időre tervezve. Amióta nincs gazdája, gondozója nagyon nekiszomorodott. Ráadásul az új elképzelések megvalósítására már nem alkalmas. Helyére lovas pálya kerül, mögötte négy állásos, angol boxok épülnek a paciknak. Ezért bontják nagy erőkkel a tetőt, nyikorognak a szögek a fában és telik az utánfutók egyike szeméttel, a másik pedig tűzrevalóval.

20150728_111354Most még csak a födém került le, a falakat gép fogja majd dönteni és elegyengeti a romokat. (Igazából a csapat nem ezért jött, hanem hallottak a messzi földön híres Bartáné Heni-féle gulyásról. No, azt akartak ők sűrűn kanalazni! Amíg a bogrács elkészült, addig pedig férfiasan múlatták az időt.) Hát így történt, hogy a Rózsa utca 42. számú ház teteje eltűnt. Hát ne keresse senki, hogy hova lett. Emlékül félre tettük az alumínium házszám táblát, a rézből készült – “újlaki műpala” feliratú – palafogó korongot, a figurás tetőszellőzőt, meg a 1949-ből származó első áldozási emléklapot.

Mi a különbség?

Mi a különbség a két kép között? Annyit segítünk, hogy nem az embereket kell nézni.
20150519_11222520150805_172555 (2)

20150805_105552Bizony nincs már meg a ház sem. Előbb a “kalapját” veszítette el, most meg a földdel vált egyenlővé. Porból, sárból vagyis vályogból épült – kora legjobbnak mondható építőanyagából – most többé kevésbé visszatért oda, ahonnan vétetett. Persze nem önként… Kicsit gondolhatunk magunk sorsára is. A reménység az, hogy Istennek terve, jó terve van velünk, amit nem is rejt véka alá, Ő azt akarja, hogy az legyen a sorsunk, mint Krisztusnak. Ő nem maradt a halálban, feltámadt és él! A régi ház helyén is új gondolat fog majd testet ölteni, ez a lovagláshoz kapcsolódik. Addig míg a terepet át lehet adni a lovaknak és lovasainak, van még teendő. Amikor már csak egy téglányi magasság állt az egyik sarokból, akkor ugrott ki a romok közül egy szürke egérke. Jól bírhatták az idegei, csoda, hogy a szíve nem mondta fel a szolgálatot. Igaz, ahogy igyekezett elbújni a fű között, azt mutatta, hogy nagyon kimerült. Biztosan talál magának másik szállást.

Visszakerült a gazdájához

20150827_093843A ház bontásakor előkerült néhány üveg, főleg sörös. Nem sérültek, pedig a markoló nem kímélte a felépítményt. Ami mégis érdekes az az épen előkerült palack, melyen a következő felirat olvasható: “gróf Károlyi László Fóti Uradalma – teljes tej.” A formás tejes üveg nem akárhol lett valamikor megtöltve és került el aztán jó 120 km-re. A gróf úr még ma is él és újra a fóti kastély lakosztályában, igaz csak bérlőként. 1931-ben született, de 1944-ben emigrált a családjával, majd Svájc, Peru, Anglia volt a két főállomás a rendszerváltás utáni visszatérést megelőzően. A palack tehát valószínűleg a fenti két időpont között készülhetett.20150827_184442

A tejesüveg visszakerült gazdájához. Mivel Pesten jártunk, igazán közel volt Fót. Gróf úr éppen elmenőben volt, így a kocsi lehajtott ablakán keresztül váltottunk néhány közvetlen szót. Jó kedélyű, jó humorú, friss gondolkozású, készséges úriemberrel ismerkedtünk meg, aki kész arra, hogy meghívásunknak eleget tegyen. Vagyis egy rendhagyó történelem órát tartson iskolánkban.

Néhány mozzanat képekben

20150824_0823062015.10 16920150822_09214520150924_103809
20150924_10432420150924_104014

Az, hogy az intézmény vezetői, tanárai, egykori és mostani diákjai is kivették részüket a munkából, senkit nem zavart.
Csak a végeredmény volt a fontos. A gyermekek arcán az öröm talán jól kifejezi azt, hogy van-e, lesz-e értelme a sok fáradozásnak. Hetente kétszer több, mint 50 gyermek választhatta azt, hogy a testnevelés órákon lovagoljon évszaktól függetlenül. Októbertől márciusig egy hatalmas sátor alatt folyik az oktatás, melyet az elméleti képzés egészít ki.

Pata csata

20151118_142829Az öt paci, egy kis létszámú „osztályt” képvisel, mégis megtalálhatók közöttük ugyanazok a – talán tipikusnak is mondható – „személyiségek”, mint a gyerekek között.
Itt van például Dáma, aki nyugodt, kiegyensúlyozott, barátságos, bármit lehet körülötte csinálni nem hozza ki semmi a sodrából. Sok tanár örülne, ha csak ilyen gyermekekből állna osztálya. A valóság azonban sokkal színesebb!
Ehhez hozzájárulnak például az olyan egyéniségek is, mint Szellő, aki szakmailag megbízható, az első szóra megcsinál mindent, jól lehetne vele szülőknek bemutatóórát tartani. Ugyanakkor szeszélyes és nem csak „fújdogál”, hanem „viharos” is tud lenni.
Szuzi nem szuezi, de vele kapcsolatban mégis üldöz egy filmcím:”Óvakodj a törpétől!” A “hölgy” bár törpe póni, ideális méret lenne, de amilyen kicsi, olyan gonoszkodó tud lenni: próbálja lovasa ruháját csipkedni.
Junior olyan, mint sok rajta ülő gyerek: szeleburdi, de nem rosszindulatú, gyerekes, játékos, tanulékony és sokat kell vele foglalkozni, hogy megfelelő eredményt érjenek el vele.
Negro tipikus iskolaló. Jó lovas alatt jól dolgozik, de a határozatlanságot azonnal kihasználja. Szereti a saját határait tágítani, de ugyanakkor jámbor, jóindulatú.
A gyerekek szeretik őket, kinek-kinek megvan a maga kedvence.

20151118_142350 20151118_142405

A farm ahol élünk

DSC_0048A kiépítés alatt lévő tangazdaság lovas szekciójának tagjait – Szellő, Dáma, Negró, Junior és Szuzi – már korábban bemutattuk. Időközben új lakók is tanyát vertek. A gazda nyílt napra érkeztek vendégségbe, de még mindig nálunk béget a birka pár. Nevük még nincs, illetve több is van, de hivatalosan elterjedt változatról még nem tudni. Ez vonatkozik a többi jószágra is. A baromfiudvar főnöke és egy beosztottja látható még a képen, de az előbbi olyan jól dirigál, hogy többet is el tud igazgatni. Azt nem tudni, hogyan tanítja meg, hogy tojást tojjanak, de megy nekik. A gyerekek közül sokan cserélnének a két mangalicával. No nem azért, mert kismalacaik lesznek, hanem mert büntetlenül dagonyázhatnak, a legnagyobb sárban hempereghetnek. Az utóbbi időszak esőzései miatt Kánaán van nekik.
DSC_0051DSC_0060

Most viszont kapaszkodj, biztonsági öveket bekapcsolni!

gazda_montazs

A földnek mindig lesz értéke, táplálkozni szükséges.
Az egészséges termékek iránti kereslet
nőni fog.

Kód: 001 Gazdaképzés
OKJ szám: 34 621 01

A gazda általános mezőgazdasági szakismerettel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel is rendelkező mezőgazdasági szakember, aki a mezőgazdasági termelési munkákat gazdaságos, környezetkímélő technológiákkal képes elvégezni.

• 3 évfolyamos – az új iskolaszerkezet szerinti – szakközépiskolai képzés, érettségi nélkül.

Belépési feltétel: befejezett alapfokú iskolai végzettség.
Felvételi létszámkeret: 20 fő

Felvételi követelmény: tanulmányi eredmények alapján egészségügyi pályaalkalmassági követelményeknek megfelelés szükséges. A felvételi eljárás során a vallási, világnézeti, felekezeti elkötelezettséget is figyelembe vesszük.

  1. A jelentkezők általános iskolai tanulmányi eredményeinek beszámítása: (70 pont)
    A gazdaképzésre jelentkezőknél az alábbi 7. év végi és 8. félévi tantárgyi eredményeket összegezzük: matematika, magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, biológia, technika és életvitel.
  2. Szóbeli meghallgatás (50 pont)
    A szóbeli meghallgatás, ismerkedő beszélgetés, melynek során vizsgáljuk a munkához való hozzáállást, az állatokkal való kapcsolatot, a gazdálkodási hátteret/szándékot. Továbbá a jelentkező vallási elkötelezettségéről is teszünk fel kérdéseket. A jelentkezőnél családlátogatást is tesznek az intézmény vezetői.
    A szóbeli meghallgatás időpontja: 2016. február 22.-25. között, melynek pontos idejéről mindenkit telefonon értesítünk. Pótfelvételi meghallgatás (kizárólag alapos indok esetén): március 5.

Kiértesítés postázása a felvételi eredményéről: 2016. április 25. (az általános iskoláknak és a családoknak)

A képzésre tanulási és figyelemzavarral küzdő tanulók is jelentkezhetnek, akik integráltan oktathatók. Jelentkezésükkor vizsgáljuk az állatgondozáshoz való hozzáállást. A jelentkezési laphoz a legutolsó szakértői véleményt is csatolni kell.

Kollégiumi ellátás nincs, de igény esetén segítünk diákszállásban.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– Talaj-előkészítést, vetést végezni
– A talaj termőképességének fenntartásával kapcsolatos feladatokat ellátni
– Növényápolást végezni
– Gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztési alapfeladatokat ellátni
– Tartástechnológiai feladatokat végrehajtani
– Állatot takarmányozni
– Állatjólléti és -higiéniai feladatokat végrehajtani
– Állatot szaporítani
– Gépet, épületet, építményt karbantartani, egyszerű javítást végezni
– Környezet-, tűz- és munkavédelmi előírásokat betartani és betartatni
– Kereskedelmi tevékenységet végezni
– Vállalkozási, szervezési és ügyviteli tevékenységet végezni
– Önálló agrárgazdasági vállalkozást működtetni
– Alternatív jövedelem-kiegészítő tevékenységet folytatni

Szakképzésről bátorítólag

DSC_0009Sokszor tartanak a szülők attól, hogy mi várna gyermekükre egy szakiskolában. Ezért általános gyakorlat, hogy gyengébb tanulmányi eredménnyel is inkább gimnáziumba felvételiznek a tanulók. Ott aztán roskadoznak a követelmények alatt és továbbtanulásra kicsi az esélyük. Pedig tanulhatnának szakmát is. Új lehetőségként gazdaképzést kínálunk 2016. szeptemberétől. A falusi gazda mestere volt munkájának. Értője időjárásnak, tudósa földnek, növénynek, állatnak, ami elromlott megjavította. Szakértelme nemcsak családját látta el minőségi élelmiszerrel, hanem az egész országot. Ma is szükség van jól képzett agrárszakemberekre.
Érdemes a legtöbbet kihozni magadból! Jó tanulmányi eredménnyel havi 30-50.000 Ft ösztöndíjat is hazavihetsz, és félre teheted tőkének saját induló vállalkozásodhoz. Lépésről-lépésre, kiegyensúlyozottan fejlődik intézményünk. Itt már szakközépiskolásként vállalkozói szemléletre tehetsz szert. A 3 éves képzés után is számíthatsz segítségünkre. Kicsit érettebben, megkomolyodva estin le is érettségizhetsz. Érdemes utána gondolni és számolni, hiszen ez a megoldás gazdaságilag előnyösebb, és ha szorgalmas vagy, sokkal több tanulmányi sikerélménnyel ajándékozhat meg, mint a gimnázium.
Nem kell kollégistának Mátrafüredre utaznod egy ilyen iskoláért. Egy új középiskolát indítunk Tardon, ahová 17 településről busszal vagy vonattal bejáró is lehetsz. Nem kell 40.-nek lenned egy túlzsúfolt osztályban, hisz csak maximum 20 főt veszünk fel. Keresztény pedagógusaidnak az is számít, hogy a szívedben mi van. Előzetesen elmegyünk családlátogatásra, így igyekszik biztosítani egyedi felvételi rendszerünk a jó osztálytársakat. Térségünkben is keresik a tanult, fiatal traktorosokat. Nálunk traktorvezetői vizsgát is teszel, de lovagolni is megtanulhatsz. Lányok jelentkezésére is számítunk.

Gazda nyílt nap

DSC_0001Január végén tartottunk nyílt napot iskolánkban a gazdaképzés kapcsán. Előzetes intézményvezetői tájékoztatás és a feltett kérdésekre adott válaszokat követően a leendő oktatási szárnyat és annak egyik termét tekinthették meg az érdeklődők, majd az épülő tangazdasághoz látogathattak. Saját diákjaink mellett Emődről, Gelejről, Mezőkeresztesről érkeztek érdeklődők szüleikkel együtt. A legmesszebbről érkező Bózsváról, a Zempléni-hegység szép településéről utazott el hozzánk, hogy hallja és lássa mire is készülünk. Budapestről pedig e-mailben érdeklődtek a gazdaképzésről. A leendő szakiskola hírét országos szinten tettük közzé, hisz sok szülőnek nem mindegy mit tanul és milyen környezetben, közegben nevelkedik majd gyermeke. Kész áldozatot hozni, akár pluszban is, ha meggyőződése szerint jónak látja. Érdekes, hogy az érdeklődők fele lány és számítunk is rájuk.

 

gazdaszorolapBemutatkozás a környező iskolákban

Az intézményvezetőnk novembertől a környező általános iskolák 8. osztályaiban 15-20 perces interaktív bemutatóval népszerűsíti a leendő gazdaképzést és tájékoztatja a tanulókat. Az eddigi fogadtatás kedvező. Volt olyan település, ahol 3 fiatal is készült Mátrafüredre, hisz legközelebb ott adnak ilyen szakképzést, igaz 65 km-re van az is. A térségünkben tehát valódi hiányt tölthet be az új, tardi szakiskola (jövőre szakközépiskolai néven). Szükség szerint segítenénk diákszállásban leendő tanulóinknak, de az alábbi településekről napi szinten – busszal és vonattal – bejáró is lehetsz:
Emőd, Vatta, Gelej, Mezőnagymihály, Bükkábrány, Mezőnyárád, Mezőkeresztes, Tard, Cserépváralja, Bükkzsérc, Cserépfalu, Bogács, Mezőkövesd, Szentistván, Egerlövő, Szihalom, Füzesabony, Maklár, Andornaktálya, Novaj, Ostoros, Eger.


Véget ért a térség iskoláit bejáró és a gazdaképzőt népszerűsítő körút.

Hallgass bele a rendhagyó órák hangulatába: