Ez a dráma dolog ott kezdődött…

Juhász Tiborné Judit
gyula2 728…, hogy férjhez mentem. Nem a házasságom dráma, éppen ellenkezőleg, hiszem a társam teljesen más személyiség, mint én. Az én zárkózottságom az ő társaságában egyre jobban oldódott, és azóta is nagyon sokat segít, hogy ez a folyamat tovább menjen. Nem szeretek szerepelni, de értéket átadni igen. Számomra az érték és az értékadás összekapcsolódik Istennel, ezért leszek kész és képes arra, hogy túllépjek önmagamon. Mivel a férjemmel együtt úgy láttuk, hogy jó lenne családok felé szolgálni, ezért családi napokat kezdtünk szervezni ismerősöknek. Ezekre pedig tanulságos és tartalmas programként kis színielőadásokat adaptáltunk elsősorban Túrmezei Erzsébet írásai alapján.

A gyerekszereplők a saját gyerekeink voltak, hiszen házon belül könnyebb volt az ötleteket ki- és elpróbálni. Aztán később bővült a játszók köre. Egyik évben még a mezőkövesdi Színházi Ifjúsági Találkozón is felléptünk. Két alkalommal voltak vendégeink a Forrás Keresztény Központban az Add a kezed lakóotthon gondozottjai. Az erről készült kisfilmet azóta is folyamatosan játssza a Pax TV. Kis tinikkel az örömhírt átadó pantomim darabokat tanultunk be és adtunk elő szabadtéren vagy tornateremben. Szívesen ötvöztem ezeket az előadásokat fény -és hangjátékkal, ” lepedőzéssel”, mely nagyméretű színes textíliák koreografált többszereplős mozgatása. Ahogy az iskolába kerültem alsós és felsős évfolyamosokkal itt is szerveztem előadásokat különböző események kapcsán.

31.A férjemmel két turnusban házaspároknak szóló ún. randevúkat tartottunk nagy sikerrel. Nyolc egymást követő hétben vagy két hétben meghitt környezetben és hangulatban különböző témákat moderátorként felvezetve lehetőségük volt a pároknak egymás között átbeszélni mindazt, amire egyébként nem nagyon szánnak időt, pedig a kapcsolatukat építi, erősíti. Itt viszont a hétköznapi rohanásban másfél, két órára megálltak és a témák érdemi részében egymásra összpontosítva megvitathatták azokat. Az eddig említettekben végig az ösztönzött, hogy adni másoknak, szolgálni, örömet szerezni elsősorban azzal, hogy rámutathatunk Isten szeretetére.

20150611_100014A színdaraboknak, előadásoknak, kurzusoknak ugyanakkor semmi köze a drámajátékhoz. Számomra viszont lépcsőt jelentettek arra, hogy ide eljussak. Mi is a drámajáték? Semmi esetre sem egy betanult mű színpadra vitele. A drámajáték olyan rendkívüli alkalom, amikor valódi élethelyzeteket élhetnek meg a benne szereplők, melyben kockázat nélkül hozhatnak döntéseket és szerezhetnek tapasztalatokat. Különböző koncentrációt és memóriát serkentő játékokat is játszunk, amiket korosztálytól függetlenül mindenki élvez. Játszani a legtöbb ember szeret, főleg a gyerekek. A drámajátékba azok a diákok is belekapcsolódnak idővel, akik szorongók, visszahúzódók, nehezen tudják kifejezni magukat. Oldja a lelki görcsöket, de segíti a kapcsolatépítés és kapcsolatteremtés készségét, képességét is. Ráadásul örömet ad. Sokat nevetünk, de van, hogy a téma komolysága gondolkodtatja el a résztvevőket. A drámajáték legnevesebb hazai képviselőjénél, Kaposi Lászlónál küzdhettem végig egy tanfolyamot. Nagyon nehéz volt, hiszen a személyiségem továbbra sem változott, de a drámajáték segítségemre volt nekem is.

Bábjáték

Aesopus mesék 1.

Aesopus mesék 2.