FONTOS tájékoztatás a digitális oktatás kapcsán

Tisztelt Szülők!

Továbbra is honlapunk Faliújság menüpontján jelentetjük meg az újabb információkat. Kérem az alábbiakban megosztott tájékoztató és segédanyagok áttanulmányozását. Segítsenek abban, hogy a gyerekekben is tudatosodjon ezek tartalma. Esetleges kérdéseikkel az iskola központi  elérhetőségein – [email protected], 70/492-8471 –  keresztül kereshetnek meg.
Üdvözlettel: Guba István intézményvezető

A DIGITÁLIS MUNKAREND megtartása azt jelenti, hogy az eddig megszokott rendben, órarend szerint skype-n, és a tananyag.forrassuli.hu oldalon megadottak alapján továbbra is meg lesznek tartva az órák. Ezen munkarend jelenlegi tervezett dátuma: 2021.03.08-31.

AZ ÜGYELET azt jelenti, hogy az intézmény, az azt igénylő gyerekek számára felügyeletet biztosít. E két fogalomból következik, hogy az ügyeletben tanórák nincsenek. A kiscsoportos vagy személyes felzárkóztató órák is esetlegesen csak abban az időpontban valósulhatnak meg, amikor a pedagógus nem lát el digitális munkarendben feladatot. Ennek fényében érdemes átgondolni, hogy ki szeretne ügyeletet igényelni, mivel valószínűleg az ügyeleti órákon túl otthon kellene a gyermeknek bepótolni a tananyagokat.
Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy szüksége van az ügyelet igénybevételére, ezt az igényét Hajdu Noémi Felícia iskolatitkárnak jelezze a fent megadott elérhetőségeken, és természetesen igyekszünk a kiadott rendelkezéseknek, járványügyi protokollnak megfelelően biztosítani azt.

A RENDSZERGAZDA TANÁCSAI A SKYPE HASZNÁLATÁHOZ:

 • Videóhívás közben más programok ne legyenek megnyitva, csak ha szükségesek az adott órához.
 • A gyermek kamerája csak kérésre legyen bekapcsolva. Minél több kamerakép van bekapcsolva egy hívásban, annál rosszabb lesz a hívás minősége.
 • Csak tanári utasításra használják a chat-et. Ha a gyerekek mindenféle képeket, videókat küldenek óra közben a chat-en az is lassíthatja a dolgokat.
 • A képernyőmegosztás az, ami a legjobban terheli a gépet.
 • Ha van rá lehetőség, mindenképpen kábeles internetkapcsolatot használjatok. Aki csak wifi-n tud lenni, próbálja meg elérni, hogy a jelerősség teljes legyen.
 • Ha a skype-ot már nem használjátok mindig zárjátok be teljesen (A képernyő jobb alsó sarkában, a tálcán, a kis ikonoknál, van egy felfelé mutató nyíl. Arra ha rákattintotok, behozza a többi kis ikont, ahol ott lesz a skype is. Arra az ikonra jobb gombbal kattintsatok és válasszátok a skype bezárását) ha sokáig fut a háttérben, akkor szoktak gondok lenni vele pl.: indításkor csak tölt, de nem történik semmi.
 • A számítógépet érdemes időnként újraindítani.
 • A programokat amiket éppen nem használtok, vagy már nem fogtok használni, mindig zárjátok be (word dokumentumok pdf-ek böngésző stb… ) mert ezek a háttérben is használják a gép memóriáját.
 • A skype mindig legyen frissítve. Ezt automatikusan is megteszi, de érdemes néha ránézni. A skype beállításin belül, a súgó és visszajelzés nevű menüpont alatt lehet ellenőrizni.

SKYPE HASZNÁLAT SZABÁLYAI:

 1. Csengetési -és órarendnek megfelelően taneszközzel , felkészülten várja a tanuló a tanár hívását.
 2. Minden órára kizárólag csak a tanár hívhatja a diákokat és nem fordítva.
 3. Mikrofonod csak akkor legyen bekapcsolva, ha a tanár szólít, vagy ezt kéri.
 4. A skype -ot csetelésre csak a tanár használhatja, ha úgy dönt, diák nem.
 5. Tilos tanárt, osztálytársat lenémítani, kidobni a skype-ból. Felelősségre vonással jár.
 6. Tilos a tanórát felvenni, más módon engedély nélkül rögzíteni. Képernyőt fotót egymásról se készítsetek!
 7. Ha kérdésre válaszolnál, vagy kérdeznél jelentkezz élőképen vagy a gépen, esetleg keresztneved bemondásával jelezd ezt és várj.
 8. Csak a tanórához közvetlen kötődően adj jelzést. Nem kell bejelentened, ha WC-re mész. Nem kell szólni, hogy ki lépett be vagy ki, hogy kinek ment el a hangja stb.
 9. Órák közötti szünetben állj fel, mozogj, tornázz, igyál, egyél, ne a gép előtt ülj.
 10. Tilos iskolánkhoz nem tartozó, más diákokat behozni, beengedni a skype-ba.