“80 perc alatt a gyerek körül” címmel klubot indítottunk elsősorban az intézményünkben nevelkedő gyermekek szüleinek, de szeretettel látunk más érdeklődőket is. Célja többek között, hogy változó időközönként tartalmas, közel másfél órát együtt töltve tapasztalatot, véleményt tudjunk cserélni, hogy tanácsot kérhessünk és kaphassunk egymástól és szakemberektől a bennünket foglalkoztató időszerű gyermeknevelési, tanulási, viselkedési kérdésekben. Mindezt kötetlenül, hangulatos, baráti légkörben. Volt téma, amiről hanganyag készült, de olyan is, amelyről filmfelvétel. Újra nézni, hallgatni őket hasznos időtöltés.

Az eddigi témák között szerepelt:

– Szülőkép-Istenkép (Juhász Tibor), illetve Olvasásra nevelés (Pap István)

– Az otthoni elsősegélynyújtás (Stefanec János)

– A tanulási nehézségek korai felismerése (Rózsáné Semperger Zsuzsanna)

– Drogperevenció (Bencsikné Baktai Erzsébet)

– Büntetés helyett helyreállítás, jóvátétel (Bencsikné Baktai Erzsébet)

– Biblia és egészség (Jacsó József)

– Fenntartható szerelem:  dr. Gloviczki Eszter előadása – megtekinthető:  ITT

100_6009Dr. Gloviczki Eszter öt gyermek édesanyja, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanult. Határon innen és túl számos helyen volt már vendégelőadó. Érthető, közvetlen és élvezhető módon osztja meg ismereteit a 16 évesnél idősebb korosztállyal.
Saját bevallása szerint „hívő materialistának” tartja magát, a kifejezésnek abban az értelmében, miszerint a molekulák és atomok Isten gondolatait tartalmazzák, s a szexualitás és annak biokémiai háttere az Ő jól felépített ajándékának tekinthető az emberiség felé.
Intenzív kutatások eredményeképpen feltérképeződni látszik, hogy milyen konkrét biokémiai, hormonális, molekuláris változások eredménye a szerelem, a „beleszeretés-kiszeretés”, a házasság izzása vagy kihűlése, és az, hogy honnan ered a vágy, amely hűtlenséghez vagy esetleg a rossz választáshoz vezet.
Égető a kérdés, hogy mit tehetünk tudatosan élni akaró emberként azért, hogy ilyen molekulárisan irányított belsőháborúban mégis egyre mélyülő, szép és igaz házasságban élhessük le az életünket. Melyik molekulasereget hogyan lehet és kell – kiégés, válás, hűtlenség és fájdalom helyett – a kapcsolat izzásának, virágzásának szolgálatába állítani, hogy teljesülhessen: „mert erősebb a szerelem, mint a halál, lángjai a tűznek lángjai, az Úrnak lángjai.


–  Kapcsolatra épülő következetes nevelés: Pálhegyi Krisztina előadása – megtekinthető: ITT

100_6155Pálhegyi Krisztina családgondozó, nevelési tanácsadó. Előadásán arra keressük a választ: „Hogy lehet a gyereket elfogadható viselkedésre bírni olyan módon, ami megfelel az érettségi szintjének, és nem viseli meg a kapcsolatunkat? Az előadás első felében vázlatosan áttekintjük a gyerek érzelmi fejlődésének szakaszait és a szokásos nevelési/fegyelmezési módszerek hatásmechanizmusát. Ezután végigvesszük, hogy mi mindent tartalmaz az a bánásmód, ami megfelel a gyerekek természetének, érettségi szintjének, és hosszú távon, belülről kifelé hatva nemcsak a felszíni viselkedést, hanem a lelkületet, a jellemet is hatékonyan formálja. Mivel szemléletformáló lesz, ezért fontos, hogy mindkét szülő vegyen részt. A közös élmény és az együttgondolkodás segíti az esetleges változtatások közös megbeszélését, a közös elhatározásokat.

Egy év pihenő után újra szerveztük a klubot.
Azóta a következő témák kerültek terítékre:
– A világ legkisebb csatatere, avagy harc a gyermeki szív megnyeréséért.
– Fegyelmezz! Megéri!
– Szülőként hogyan őrizhetjük meg a bensőséges kapcsolatot házastársunkkal?
– „Pillangó technika” – test és lélek egyensúlya.
– Öko-háztartás
– Lélegezz! Szabadon.Helyesen.
– Digitális lehetőségek és veszélyek gyerekeknek. (dr. Tóth Dániel)

–  Iskola
– Pedagógusaink
– Kompetenciamérése
– Eredményeink

– Események
– Gyakran ismételt kérdések