Képzőművészet órarend 2020-2021

Hálás vagyok Istennek…


Juhász Tiborné Judit
100_6194…, mert olyan iskolában taníthatok, melyet a legjobbnak tartok. Ahol fontosak a bibliai értékek és maga az ember. Mert egy lelkiismeretes, felkészült csapat tagja lehetek, akik hol sírva vetnek, hol örömmel, de mindenkor tudva azt, hogy van értelme fáradozásuknak. Feltárják szakterületük gazdagságát, mélységét, rámutatva a teremtett világban Isten felismerhető “kéznyomatára”. Hálás vagyok, mert nekem a csodálatos, lélekformáló rajz-és képzőművészet tanítása adatott. A vizuális nevelésben óvónőink már elmélyítették az alkotás szeretetét gyermekeink szívében. Kiváltság, hogy munkatársa és segítője lehetek én is a gyermekek örömének.

Amióta Tardra kiköltöztünk, azóta veszünk részt különböző képzőművészeti versenyeken és saját kiállításokat is szervezünk. Elsősorban a térségi megmérettetéseken szerepeltünk szép eredménnyel, de megyei és országos szinten meghirdetett pályázatokról is hoztunk már el első díjakat. Fontosak ezek a sikerek, hiszen újabb lendületet adnak pedagógusnak, gyermeknek egyaránt, de igazából ez csak hab a tortán. Amíg elkészül egy alkotás sok ötletet, ügyességet, kitartást, gondosságot igényel. Sokszor el is kell vetni egy-egy fáradsággal létrehozott darabot. Az igazi öröm magában az alkotásban, a magunk és mások gyönyörködtetésében van.
Az ösztönösen érzett és megvalósított képek a legeredetibbek és legkifejezőbbek, azokkal a színekkel és formákkal, mellyel készítőjük belülről látja és láttatja. A gyermeki lélek ösztönösen alkot, minél kisebb annál inkább és ezt nem szabad elrontani, leszólni. Nagy támogatója vagyok ennek a szemléletnek. Segítséggel tovább tudjuk bontani a meglévő készségeket, képességeket.
Szeretem a színeket, azokat az alkotásokat, melyeknél nem hagynak üresen egyetlen fehér foltot sem a papíron. Az alkotó lelkét, hangulatát adják vissza a színek. Lenyűgözőek azok a művek, amiket nagyban, csomagoló papírra közösen valósítanak meg a gyerekek. Ők is nagyon élvezik ezt.

Nem csak a betűvetést, az írást érdemes nagyban, nagy vonalakkal kezdeni, hanem a rajzolást, festést is. Kell a tér, a hely számukra, hogy biztonsággal és egyben merészséggel használják az rajzeszközöket. A változatosság gyönyörködtet elve alapján a sokféle technika alkalmazásának híve vagyok. Szívesen próbálok ki új megvalósítási formákat és kísérletezünk a gyerekekkel. Mióta külön képzőművészeti oktatás is beindult nálunk nagyobb lehetőség kínálkozik a kibontakozásra. Felmenő rendszerben építjük fel a képzést.
Személy szerint talán a szövést szeretem a leginkább. A gyerekkel alkalmazott technikát viszont az alapján választom, melyben az adott kis alkotó ügyességéhez mérten tudja megvalósítani művészi elképzelését. Jelenleg csak kisebb méretű szövőkerettel dolgozunk, de a jövőben felállításra fog kerülni, egy hagyományos paraszt szövőszék is. Nagy érdeklődéssel fordultam az utóbbi időben a mozaik felé. Izgalmas a munka vele és látványos az eredmény. Most még csak próbálgatjuk a gyerekekkel, de tervem, hogy marandó, díszítő alkotással is szépítenénk iskolánk környezetét.

Szép siker 2015. őszén
20151016_105518Kiírtak egy olyan országos pályázatot, melynek célja, hogy felhívja a fiatalabb korosztály figyelmét a globális kihívásokra (éghajlatváltozás, élelmezésbiztonság, méltányos munkakörülmények) és ezáltal tegye őket érzékenyebbé a globális problémák iránt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szorgalmazta ezt, melynek a címe: “A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk”. Ha már felsős, 5-8. osztályos volt az érdeklődő, akkor alkothatott: fotót és/vagy rajzot vártak. Biztosra akartunk menni ezért, csak egy alkotással neveztünk, Kapocsi Johanna (5.o.) remekével. A zsűri értékelése szerint II. helyezést ért el. Október 16-án a minisztérium igazán elegáns épületében át is adták a díjat és a Fővárosi Állat- és Növénykertben szerveztek egy jutalom programot a helyezést elért pályázóknak. A díjazott magyar alkotások Csehország, Szlovákia és Lengyelország díjazottjaival közös vándorkiállításon vesznek részt.

A fenti csak egy példa az eddigi elég bőségesnek mondható “termésből”.

A képzőművészet terén elért szép eredményeinkről tájékozódhatsz: ITT
Az alkotói munkáról, a kész alkotásokról nézd meg képgalériánkat: ITT


Kukkants bele a 10 éves jubileumi, mezőkövesdi kiállításunk kisfilmjébe:

 

Tekintsd meg azt a kisfilmünket is, melyet egy 2012. szeptemberi kiállítás megnyitója kapcsán készített a Mezőkövesd városi televízió. A kiállítást korábbi díjnyertes pályázati alkotásainkból rendeztük a mezőkövesdi Rózsa Étterem kiállítótermében.