Iskola

Miénk itt a tér !

Az 1300 lelkes Tard több évig azon ritka települések közé tartozott, ahol két általános iskola között is választhattak a szülők. A régi szárnyban az állami Szabó Zoltán tagiskola működött míg 2008-ban mi vettük birtokba – az akkori faluvezetés hívásának eleget téve – az addig már egy éve üresen álló másik, új épületet. A 2014/2015-ös tanévtől már csak a Forrás Oktatási Központ fogadja helyben a gyerekeket.  A diákok cca. 10%-a Tardon élő, a többiek bejárók többnyire Mezőkövesdről. De voltak/vannak bejáró tanulóink – 30-50 km-es körzetből –  Egerből, Besenyőtelekről, Mezőkeresztesről, Szentistvánról, Felsőtárkányból, Mezőszemeréről, Emődről, Noszvajról, Bogácsról, Bükkábrányból, Egerlövőről, Tibolddarócról, Tiszatarjánból, Egerbaktáról is, hogy csak néhány települést említsünk.

Amit itt kaphattak, kaphatnak nekik megéri. Nem feltétlen könnyű a bejárás, de a szülői és gyermeki áldozatvállalás utal arra, hogy mennyire értékelik, jelentősnek tekintik az iskolában folyó pedagógiai munkát. Ha valakinek csak azon múlnának tardi tanulmányai, hogy hogyan juthatna be a környező települések valamelyikéről ide, akkor készek vagyunk gondolkodni ennek megoldásáról, hiszen korábban is sikerült már ilyen gondon segíteni.

 

Az első és második osztályosok utaztatására egy külön iskolabuszt állítottunk be, de a menetrend szerinti járati 2 buszt sem gond a gyerekeknek, kényelmesen elférünk. A kisebbek pedig rendszeresen várják a bukkanót, mely egy kicsit megemeli a buszt, és ők pedig ezt úgy élik meg, mintha repülnének. Az itt végzett diákok az első helyen választott középiskolákban tanulnak tovább. Előnyben részesítik a gimnáziumot és szakközépiskolát.

 

Sok kiváló tanulót kapott már tőlünk Egerben a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, az Eszterházy Károly Gyakorlóiskolája, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és a Neumann János Középiskola, de további jelentős létszámban jelentkeztek az évek folyamán a mezőkövesdi Szent László Gimnáziumba és a Széchenyi István Katolikus Szakképzőbe is.

 

 

Vendégek 2013.dec. 19 089A tanítás és nevelés számunkra egyformán fontos. Nem csak a különböző tudományokban való jártasság a cél, hanem jellemükben fejlődjenek, nemesedjenek a gyerekek. Ne csak arra legyenek készek, hogy elfogadjanak, tanuljanak meg adni is.  Évek óta karácsony tájékán Kárpátaljára megyünk, ahol barátunk Balog Sándor református lelkész a cigányok között szolgál több településen. Óvodát, napközit hozott létre számukra és működtet, de több más tervet is sikerült megvalósítania, ami enyhíti az ottani nyomorúságot.

 

Nem könnyű megnyerni, de megtartani sem egy gyermekszívet. Kihívást jelent a tanulmányi előrehaladás érdekében a gyermek természetes érdeklődésének bölcs kihasználása, majd  éveken át tartó fenntartása. Biztonságérzet, szeretet, türelem, ima, isteni kegyelem, élményszerű oktatás, változatosság és lehetne még sorolni mi minden szükségeltetik ehhez. Megvan bennünk a szándék, hogy megpróbáljuk ezt sikerre vinni Isten segítségével, szülői együttműködéssel.

További érdekességeket, hogy miért vagy miben lehet másabb intézményünk a Bemutatkozás linken belül olvashatsz.

Elégedett szülők iskolája

2015. tanévének végén az iskolánkhoz tartozó közel hetven család kapott az intézménnyel, munkánkkal kapcsolatos kérdőívet. Ezek 88%-a érkezett vissza kiértékelésre, mely szerint a szülők fele úgy gondolja, hogy a Forrás Oktatási Központ nem „kockásító”, hanem figyelembe veszi a különböző egyéniségeket. Iskolaválasztásukat legtöbben elsőként ugyanis azzal indokolták, hogy személyiség-központú intézménynek tartják. További két fő érv volt döntésükben az ismerősök jó véleménye, valamint úgy látták, hogy gyermekük adottságainak ez lesz a legjobb megoldás.

DSCN2056 (2)Az iskolai légkört gyerekközpontúnak ítélik meg, az iskolavezetéssel, pedagógusokkal elégedettek. A gyermekkel szemben támasztott követelményeket alapvetően magasnak tartják, ennek ellenére csupán 7% látja úgy, hogy gyermeke nem szeret iskolába járni. A szülők szerint az iskola erőssége annak légköre és ettől el nem választható módon a tanárok személye, bánásmódja, valamint a tanítás és nevelés jellege, mikéntje.
A válaszadók 95%-a ajánlaná másoknak a Forrást, a többség jó szívvel, nyugodt lelkiismerettel. Összességében, mindent egybe vetve a szülők 96%-a elégedett gyermeke iskolájával. A 2015-ös kérdőív részletes kiértékelés itt olvasható, a 2017-es pedig itt. A legjobb reklám a megelégedett szülő, aki másnak örömmel meséli iskolai tapasztaltait. Munkánk beérni látszik. A 2019/2020-as tanévben a Forrás melletti döntésben első helyre került az ismerősök ajánlották válasz, de a 2. legtöbbet emlegetett továbbra is a gyermekközpontúság és a képzeletbeli dobogón helyet kap a színvonalas oktatói munka is a szülői értékelések alapján. Értékelés: itt.

Gyerekek véleménye

A gyerekek általában jól érzik magukat a suliban (87%) és nem vágynak más intézménybe (81%). A többség (57%) meg van elégedve sulijával. A diákok 64,4% -a ajánlaná másoknak az iskoláját, 10,2% pedig nem, a többiek nem tudják. A gyerekek többségének (64%) fontos, hogy az iskola keresztény, 25% nem tudja eldönteni ennek jelentőségét. Tehát, aki ajánlaná annak fontos, aki nem, annak nem fontos az iskola keresztény volta. A részletes kiértékelést itt olvashatod. 2019/2020-as tanévben itt olvasható a véleményük.

Gyerekszáj

• Imarészletek az 1. osztályból:
“Istenem, köszönöm neked, hogy már olyan okosak vagyunk, olyan sok mindent tudunk rólad, hogy többet, mint te magad.”
“…és Istenem különösen hálás vagyok, hogy megteremtetted a gravitációt, mert különben kirepülnénk az űrbe.”
“…köszönjük a technikai vívmányokat, amit Jézus nem élvezhetett.”
• A 2 . osztályos gyermek megáll a pedagógus előtt, amennyire csak tudja hátra hajtva a fejét, ujjával felhúzva a felső szemhéját, szemeit eltüntetve felül a szemgödörben azt kérdezi: ” Tanár néni beleláthatunk a fejünkbe, mert én csak feketeséget látok?!

• Beszélgetés a betegségekről 2. osztályban: “Andriskának, a testvéremnek házi bor allergiája van.”
• A buszon odamegy a hitoktatóhoz a másodikos kislány és azt mondja neki alkarjának belső felén végighúzva a mutatóujját: ” Tanár bácsi, ha nagy leszek idetetoválom, hogy Isten szeret.
– Miért nem a szívedbe “tetoválod”?
– Akkor kilyukad! ”
• Ima a menzán ebéd előtt: “Köszönjük Istenem, hogy megteremtetted a szakács néniket! Ámen.”

 

Egykori diák köszöntője a 10 éves évfordulón

Hálaadó2013 050Szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket, tanárokat, szülőket, diákokat. Juhász Benjámin vagyok az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium tanulója. De én sem Egerben kezdtem a tanulmányaimat, hanem itt, ezek közt a falak közt, ahol most vagyunk. Pontosabban a Mezőkövesden lévő kis családi házban, amely nagyapámé volt. Ott még nem voltunk ennyien, ide most több mint száz diák jár és több mint 15 pedagógus végzi munkáját. Akkor még húszan sem voltunk és csak két tanárunk volt Pap és Guba István bácsi.
Valami elkezdődött, akkor még mi gyerekek sem tudtuk elképzelni, hogy mi és meddig tart. Hétéves fejjel csak annyit tudtam csak, hogy iskolába kell menni a szomszédba. A tanítás 8.00 órakor kezdődött, én fél nyolckor keltem. A tízórais szünetben hazamentem a zsemlémért. Egyszerű életem volt.
A változatosságot az jelentette, hogy minden hónapban egyszer felmentünk vonattal Győrbe. Még most is erősen él bennem az emlék, mikor Győrben késve érkeztünk az állomásra és szálltunk fel a 12-es számú vágányon lévő vonatra. Azért arra, mert mindig onnan indult a Miskolcig közlekedő vonat. Elindultunk. Még nem értünk ki teljesen az állomásról, mikor Guba István bácsi odasétált a kocsi végébe, felemelte a kezét és meghúzta a piros kart, a vészféket. A vonat csikorogva, sípoló hangot kiadva lassult. Jött a kalauz és kérdezte miért húztuk meg a vészféket? – Mert rossz vonatra szálltunk. – mondta István bácsi. Leszálltunk a vonatról és visszagyalogoltunk az állomásra. Késő este érkeztünk haza; a ránk váró szüleinknek izgatottan meséltük el kalandunkat.
Ez a vonat, melyen most utaztok az iskola. Mely 10 évvel ezelőtt indult és azóta is zakatol. Nem magától megy, hanem valakik mindennap lapátolják a szenet, hogy a vonat ne álljon meg. Ők a tanáraitok, szüleitek, akik minden nap áldozatot hoznak ezért az intézményért. Tíz év alatt a vonat nagy utat tett meg, és több kocsi is kapcsolódott hozzá., mert jónak tartotta az irányt. Voltak akik leszálltak a vonatról, voltak akik felszálltak. Én nyolc évet utaztam ezzel a vonattal, át kellett szállnom egy másik szerelvényre; de nem bántam meg, hogy ezt a vasúti társaságot választottam, mert vigyázott rám és felkészített a jövőre.
A vonat akkor tud a leggyorsabban előre menni, ha egységben vannak a rajta lévők, dolgozók és utasok egyaránt. Ti diákok vagytok az utasok, feladatotok, hogy segítsétek az értetek dolgozók, a tanárok munkáját. Csak így érhetitek el a céljaitokat.
Végezetül azt üzenem nektek: legyetek jók, ha tudtok!
Köszönöm, hogy meghallgattatok.

Iskola
– Pedagógusaink
– Kompetenciamérése
– Eredményeink

– Események
Gyakran ismételt kérdések