Óvoda

Egy vidám, nagy család

közösségi oldal: www.facebook.com/ovi.forras

 

 

 

, tavasz 2015 304Az óvodánk még fiatalabb, mint az iskola, hiszen 2009. szeptemberében indult el. A Tardra történő kiköltözéssel felszabadultak a termek, melyeket közösségi célokra továbbra is használtak a családok, gyerekek. Mivel igény volt rá, felmerült az óvoda létesítésének gondolata. Az új célnak és feladatnak megfelelőn át kellett alakítani a régi helyiségeket, hogy a kis lakóknak minden a lehető legkényelmesebb és barátságosabb legyen.

 

A 2009-es nyár erről szólt: szervezés, ügyintézés és építés roham munkában. Még a kültéri játékokat is mi készítettük. Nagyon feszített volt, de minden időre meglett.

tavaszi szél szívet árasztAzoknak, akik „külsősként” segítettek mindennek a kialakításában egy ajándékműsorral és kis vendéglátással fejeztük ki köszönetünket. Két vegyes csoportunk van, ahol maximum 50 kisgyermek játszhat és ügyesedhet együtt, 4 óvó néni és két dajka néni segítségével. 
Kicsik és nagyok együtt élnek, ugyanúgy támogatják az ügyesebbek a kicsiket, mint ahogy ez otthon, a családban is természetes. A naposságban, vagy bármi feladat ellátásában, amit már meg tudnak tenni, igazából számíthatnak egymás segítségére, gondoskodására.


20150601_100127Ráadásul, ha testvérekként járnak hozzánk oviba, akkor sincsenek elválasztva egymástól, ami további biztonságérzetet adhat nekik. A gyermekek oviba szoktatásában is teljesen rugalmasak vagyunk, a szülő itt lehet és nem csak egy napon. A lényeg, hogy gyermekük megszeresse új környezetét, pedagógusait és társait. Később úgyis csak az lesz a baj, hogy túl korán jönnek érte a szülők, pedig maradnának még. 


, tavasz 2015 394Az indulás óta nyüzsgő életet él az ovi. Az év végi ünnepek idején a kézműves nap már rendszeres programmá vált, amit a szülőkkel közös sütemény sütéssel kötünk össze. Év elejének várt eseménye a vidám nap jelmezes műsora, akárcsak a tavaszi anyák napi köszöntő és a nagycsoportosok ballagása. Természetesen szűkebb és tágabb hazájukkal is ismerkednek: múzeumot látogatnak, vonatos kirándulást tesznek a füzesabonyi játszótérre, családi állattartásban háziállatokat simogatnak, de a tűzoltók, mentősök, rendőrök munkájába is bepillantanak. És, ami a legfontosabb játszanak, játszva tanulnak, tanulva játszanak és megint csak játszanak.
A gyerekek nagy örömére helyben fogadunk bábszínházat, vagy Egerbe utazunk az élményért. Márciusban szoktunk nyílt napot tartani. Aki pedig szeretne megismerkedni munkánkkal, ovis életünkkel biztosítunk számára máskor is lehetőséget.

Az érdeklődő – és reménység szerint jövőbeni partner – családokhoz előzetes családlátogatásra megyünk az intézmény lelkészével. A felvételi eljárás ugyanúgy történik, mint az iskola esetében, röviden: érdeklődés a család részéről, próbanapok, családlátogatás, istentisztelet, végső döntés. Erről bővebben itt olvashatsz, vagy kérdezz bátran. Szeretnénk, ha az ovi iránt érdeklődők hosszú távon gondolkodnának az intézményt illetően, vagyis Tardon folytassák velünk a közös munkát az iskolás korúak nevelésében.

, tavasz 2015 312Reggel 7 órától jöhetnek a gyerekek az oviba. A legnagyobb álomszuszéknak is meg kell érkeznie alvóállatkájával együtt fél kilencig, ha nem szeretne – és nem is illik – lemaradni a reggeliről. Aki korán kelt, annak az a jutalma, hogy a napot egy nagy játékkal indíthatja. A délelőtti és délutáni foglalkozás a nagycsoportosoknak eltérő lehet. Előfordul, hogy míg a többiek alszanak ők az óvó nénivel azt próbálgatják játékosan mi minden várhat rájuk az iskolában. Közben kiderülhetnek olyan tényezők is, melyek nehézséget jelenthetnek későbbi tanulmányaik során.


DSCN1893Ha szükséges fejlesztő és logopédiai foglalkozásokra is sor kerül. A tízórai gyümölcsözés után udvari foglalkozás következik ebédig. A menüt Tardról hozatjuk, mert eddigi tapasztalat szerint ott főznek a legfinomabban. A mesét követő csendes pihenő nem mindenkit kedvetlenít el, sokan jót aludnak ilyenkor. Akinek sehogyan sem jön álom a szemére az sem tragédia. Pihenni neki is kell, de aztán lehetősége van arra, hogy csendesen elfoglalja magát, a többieket nem zavarva. A nap vége újra az udvari roller és motor derbiké meg a többi játéké. Időjárás, évszak szerint viszont benti játék a program. Fél öt körül elviszik az utolsó nyafogó ovist is, aki még maradni szeretne és ötkor zárunk. Ovink előnyeként látjuk a vegyes, családias gyermekcsoportot.

DSCN2085Biztonságos, nyugodt légkörben, szépen megtanulnak társaikhoz is alkalmazkodni a gyerekek és kisebb feladatokban megmutathatják figyelmességüket egymás iránt. Egyedi felvételi rendszerünkben az újabb csatlakozó családok meggyőződhetnek arról, hogy gyermekük szerető, jó kezekbe kerül, ahol számítanak felelős együttműködésükre ahhoz, hogy az eddigi jó légkör továbbra is megmaradjon. Keresztény pedagógusokként számunkra többet, szolgálatot jelent munkánk. Az elballagó nagycsoportosok – felmenő rendszerben – keresztény szellemiségű általános iskolában tanulhatnak tovább Tardon.

DSCN1644 (2)Az iskola visszajelzése alapján azok a gyerekek, akik a Forrás Oviból kerülnek ki lelkileg és szociálisan is érettebbek, mint más intézményből érkező elsőseik. Az oviból, ha szakmailag úgy látjuk – természetesen ebben is egyeztetve a szülőkkel – nem küldjük tovább minden áron az iskola felé a gyermeket, ha számára előnyösebb a plusz egy óvodai év. Óvodai kisfilmünk segíthet megérezni azt a hangulatot, ami nálunk van. A gyerekek már nagyobbak a film elkészülte óta, vannak új munkatársaink is, de a légkör nem változott. Kérdéseiddel, kételyeiddel, problémáiddal keress bennünket, megbeszéljük.

Óvodai házirendet ITT olvashatod.


Szülői vélemények az óvodáról: ITT , vagy nézd meg az oldal fenti, első videóját 9:30-tól!

További érdekességeket, hogy miért vagy miben lehet másabb intézményünk a Bemutatkozás linken belül olvashatsz.

– Pedagógusaink
– Események
– Galéria