Sátoraljaújhely-Széphalomra 200 általános és középiskolai tanulónk zarándokol el októberben. A közösségépítő zarándokút fő témája Kazinczy Ferenc munkásságának jelentősége, a magyar nyelv érdekességei, egyedisége, a Magyar Nyelv Múzeumának jelentősége.

A témák bemutatása a közös utazás alatt történik. A világon azon kevés intézmények egyike a gazdagon felszerelt Magyar Nyelv Múzeuma, ahol felkészült szakemberek segítségével, játékosan tanulva, ismeretet szerezve az anyanyelv tiszteletére irányíthatjuk a gyermekek figyelmét, és egyben maradandó élményt kapnak.

A frissen tanultakat közösen elfogyasztott ebéd mellett idézhetik fel, és gondolhatják újra. A Szár-hegyi Magyar Kálvária Szent István kápolnájához zarándokolnak el. Diákjaink itt, a jelenlegi országhatár mellett sokkal intenzívebben, erőteljesen érezhetik át az elválasztódás és az összetartozás élményét, magyarság-tudatunk valóságát. Az annyira hiányolt közösséget is építhetik egymással az út során, és szép, ékes magyar nyelvünkön adhatnak hálát Istennek, imádkozhatnak hazánkért, egymásért.