Igazgatói levél az újra nyitásról: 2021.04.19.

Kedves Szülők és Gyerekek!

Mindannyian nehéz helyzeteket élünk, éltünk át: szeretteinket veszítettük el, nőnek az otthontanulás miatti terhek, sok egymásnak ellentmondó hírt olvasunk… Hétfőtől pedig egy új fejezet indul: az óvoda és az alsó tagozat oktatása-nevelése az intézményben folytatódik tovább.

Született egy kormányzati döntés, de a szülők is kaptak lehetőséget az otthon tanulás tovább folytatására. Amely család élni szeretne ezzel a lehetőséggel, a járványhelyzetre hivatkozással egy kérelmet kell megírni és emailben eljuttatni hozzám a [email protected] címre. A kérelemre a gyermek igazoltan otthon maradhat. Az adott évfolyam követelményét ugyanakkor teljesítenie kell.

Szeretnék néhány szempontot kiemelni, és ezzel segítséget adni a szülői döntés meghozatalában. A gyerekek önálló tanulásra való készsége, képessége nem egyforma: természetesen minél kisebbek, annál kialakulatlanabb. A „3D-s” iskolai jelenlét a továbbhaladás szempontjából gyermekeknél alapvetően elengedhetetlen. A szülők lehetősége az otthon haladás támogatásában, számonkérésében is különböző. Jelenleg is félő, hogy több gyermek számára kérdéses, hogy a halmozódó lemaradást képes lesz-e bepótolni, és nem kizárt az évismétlés lehetősége.

Az eltelt időszakban a kollégáink igyekeztek a tőlük telhető legtöbbet kihozni a rendszerből, majdnem minden órát megtartottunk online, a tananyagot folyamatosan, heti szinten az ismert felületen megosztjuk a haladáshoz és kiosztottuk az összes tabletünket azoknak, akiknek eszköz hiányuk volt.

Hétfőtől a tanítási hangsúly az iskolában személyesen jelenlevőkre fog tevődni, attól függetlenül mennyien vannak ott egy osztályból. A haladás ütemét a tanárok a használt kommunikációs csatornákon továbbra is eljuttatják az otthon maradók számára, akik maguk dolgozzák fel azt és adnak számot róla kötelezően.

A járványhelyzet,  a sokféle információ, és a tapasztalható halálesetek sokakban félelmet váltanak ki. A félelemnek sok hasznos oldala van, de tud kórossá is válni. A Biblia által Isten egyik erős üzenete:

 Ne félj! (Szeretlek. Veled vagyok. Hajad szála sem eshet le a tudtom nélkül. Én vagyok a feltámadás és az élet.)

A félelem ellenszere a hit(bizalom)! Tudom kinek hittem/kiben hiszek! A hit hallásból van, a hallás pedig Isten beszéde által. Ezzel a dilemmával 27 éves koromban szembesültem, amikor arról kellett döntenem, hogy átengedjem-e az életem feletti irányítást Istennek? (Rábízzam-e magam?)

Jézus erről így beszél: „ aki megtartja az ő életét elveszíti azt, aki pedig elveszíti az ő életét énértem megtalálja azt.” (úgysem tudom megtartani-jobb ha neki adom)

A nehéz helyzetek mutatják meg, mi van a szívünkben (saját magunknak és környezetünknek is), és sokszor a komfortzónából kimozdító események visznek előre („áldásul lett nékem a nagy nyomorúság”).

Kívánom mindenkinek, hogy felszabadult bizodalommal fussa meg napjait.
Kérdés esetén keressetek bátran.

Áldás!

Guba István intézményvezető