Kirándulás HATÁRTALANUL!

VÁGjunk bele! Fedezzük fel a Vág völgyét!

2018. június 6-án több napos kirándulásra indult Szlovákiába a Határtalanul program keretében iskolánk 7. osztálya.

Olvassunk bele a tanulók beszámolóiba…

„Az első megálló Alsósztregovában a Madách-kastély volt. Ott megismertük Madách Imre életét és munkásságát. Fő műve az Ember tragédiája. Ezután megkoszorúztuk az Ádám szobrot. … Nagyon jó kirándulás volt, ami az osztályközösségen is javított” (K.J.)

„Aztán mentünk Deákiba, ahol egy Magyar Alapiskola 7. osztályosainak életét, szokásait ismerhettük meg.  Mi megmutattuk a matyó kultúra jellemzőit. Ezután mentünk a deáki templomba, ahol találkoztunk Irénke nénivel, aki lelkesen elmesélte a templom, és a Szent Korona történetét.

Mivel sokat esett az eső, Nagyszombaton, a főtéren egy rövid sétát tettünk. …Nagyon jól éreztem magamat, és remélem lesz még egyszer ilyen alkalom, hogy elmenjek ebbe a szép országba” (J.A.E.)

„Megismerkedtünk három szlovák középiskolással a szálláson, akikkel jókat beszélgettünk angolul. Másnap felmentünk a trencséni várba. Az egyik tanuló előadásából megismertük a vár történetét.” J.D.

„Utolsó nap Pozsonyba mentünk várat nézni, majd a bősi vízerőműhöz mentünk… Nagyon tetszett a kirándulás, életem legjobb utazása volt. Megismerhettem különféle szokásokat, embereket is. Hálás vagyok a tanároknak, hogy vigyáztak ránk, és elvittek minket.” (V.V.N.)

Külön köszönjük a Deáki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanárainak és 7. osztályának, hogy örömmel fogadták osztályunk látogatását és az alábbi rajzot készítették számunkra:

dsc_0445Iskolánkban először!

Hosszas előkészületek után végre eljött az a nap (nevezetesen 2016.09.30.), amit nagy lelkesedéssel várt 17 diák és két tanáruk. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  „Határtalanul!” című pályázatának köszönhetően a Forrás Oktatási Központ hetedikes tanulói megismerhették Erdély temérdek szépségeinek egy részét. A pályázat a „Legendák és mondák nyomában Erdélyben” címet kapta, a támogatás összege 368000 forint. Az utazás lehetővé tette, hogy a gyermekek az iskolapadban tanultakat személyesen láthassák, megtapasztalhassák, felfedezhessék.Íme a kirándulás programja:

Első nap

Első megállónk Királyhágón volt, ahol ízelítőt kaphattunk az erdélyi táj szépségéből. Ezután az Ady emlékmúzeumot látogattuk meg, és a parkban tettünk egy üdítő sétát. Kolozsvárra érve Mátyás király személye került előtérbe: Mátyás- szobor, Szent Mihály-templom és Mátyás király szülőháza. Itt adtuk át a pataréti rászoruló családoknak az ajándékdobozokat. Este Torockón foglaltuk el a szállásunkat.

Második nap

„Székelykőn kétszer kel fel a nap”- tartja a mondás, mi egyszer másztuk meg, de felejthetetlen élmény marad!Ezen a napon csodáltuk meg az EuropaNostra- díjas falu házait, népművészetét, és láttuk a Thorockay várromot is. Lenyűgöző látvány volt!

Harmadik nap

El kellett indulnunk hazafelé, de útközben még megálltunk a Tordai-hasadéknál. Ez a túra nem volt olyan hosszú és megerőltető, mint az előző napi, de annál szebb, kalandosabb, vadregényesebb. A tordai sóbánya meglátogatását mindenki izgatottan várta, hiszen csalogató élményparkkal rendelkezik. Sajnos nem tudtunk mindent kipróbálni, de szép emlékként őrizzünk ezt a programot is.

Fáradtan, de nagyszerű élményekkel gazdagodva értünk haza. Reméljük, hogy még visszatérhetünk Erdélybe.