Események

 

 

 

 

 

 

REFORMÁCIÓ 500 –  KÖZÖS ÖRÖKSÉGÜNK, KÖZÖS JÖVŐNK

Ez volt a címe az egyik nyertes pályázatunknak, melyet a Reformáció 500 emlékév kapcsán adtunk be a Reformáció Emlékbizottságnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítő finanszírozásával valósíthattuk meg.
(Támogatási azonosító: REB-17-PROG-0239)

A megemlékezést már péntek reggel elkezdtük közös iskolai áhítat keretében. Az 500 évvel ezelőtti esemény és hatása kapcsán szó volt a jobbító szándékú megújításról, megújulásról, a reformátorok szerinti öt, az üdvösséghez vezető lépcsőről, valamint arról is, hogy az Isten nélküli életet nem javítgatni kell, hanem egy teljesen új alapon (Jézus Krisztusra épülve) újrakezdeni.

Írásban és/vagy rajzban megfogalmazhatták a diákok mi mindenért, mindenkiért hálásak. Volt zsoltártanulás és zsoltár átírat alkotás. Összehasonlíthatták az 500 évvel ezelőtti tanítási, tanulási módszereket és lehetőségeket a jelenlegivel és megfogalmazhatták azon jobbító javaslataikat is, amik által szerintük jobb lenne, lehetne osztályuk, iskolájuk, országuk. Szabadulószobát rendeztünk be a padláson, ahol a kulcsot záró lakat kódját a reggel elhangzott információk alapján fejthették meg a gyerekek.

Rövid teszt során véleményt is mondhattak a nap eseményeiről, arról, hogy volt e számukra tanulság. Az igazgató zárásként felvázolta a leendő iskolánkat, bemutatta terveket és a hamarosan elkészülő új suli film jelenleg meglévő változatát is.

“Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.” Luther Mártonnak tulajdonítják a fenti idézetet és meghagyjuk mindenkinek ennek értelmezését. Érdemes rajta gondolkodni. A Reformáció 500 emlékév alkalmából, délután a mezőkövesdi Kavicsos-tó Szabadidő Parkban mi nem almafát, hanem juhart ültettünk az óvodásokkal. Reménység szerint legtovább ők fognak gyönyörködni majd benne. Fanfárok, ünnepi beszéd, galambröptetés előzte meg a közös futást, gyaloglást a tó kerül, amit az egyre gyülekező felhők és szemetelni kezdő eső siettetett.

Ez a projekt olyan összetett kezdeményezés, amely a reformátorok nyomába indul és végső célként saját megújulását próbálja megvalósítani. A „másik szálon” az ungi (Kárpátalja, Ukrajna) egyházmegyéből érkező olyan református munkásokat, szolgálókat láttunk vendégül, akik nehéz terepen tevékenykednek az egyébként is gyötrelmes mindennapokban. Balog Sándor református cigánymissziós lelkész gyűjtötte egybe az útra a munkatársakat. Az óvodában, napközisek között szolgáló huszonhat szolgáló egy kicsit kiszakadhatott most ezen a hétvégén a mindennapos környezetből, testileg, lelkileg felüdülhettek a Zsóry-fürdőben és a testvéri közösségben. Kirándulásuk alatt Sárospatakon megtekintették a Református Nagy könyvtárat, iskolatörténeti kiállítást és a Rákócziak várát. Másnap a nehézségek és örömök megosztásával nagyon építő délutánt töltött el velük tantestületünk. Sírtunk, nevettünk. Soli Deo gloria!

Mezőkövesd katolikus település és jelenleg is kicsiny lélekszámú a református közösség. A gyógyfürdőjének névadója, Zsóry Lajos, aki nagyon sokat tett a városért a református felekezet tagja volt. Számunkra örömteli, bár ugyanakkor valahol csodálkozást kiváltó, hogy a Reformáció 500 emlékév kapcsán Mezőkövesden csak a pályázatunk keretében megvalósult megemlékezés volt az egyetlen. Ezért is hisszük, hogy megmozdulásunk megmutatta városunknak, hogy a reformáció gazdagította és „örökösei” is gazdagítani szeretnék a helyi közösséget kihasználva határon is átnyúló értékes, élő gyökerekkel rendelkező kapcsolataikat.

 

Drogprevenció:

dr. Kovács Zoltán és Zsebeházi Ferenc voltak vendégeink a témában.

Először, de nem utoljára

dsc_0445Hosszas előkészületek után végre eljött az a nap (nevezetesen 2016.09.30.), amit nagy lelkesedéssel várt 17 diák és két tanáruk. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő „Határtalanul!” című pályázatának köszönhetően a Forrás Oktatási Központ hetedikes tanulói megismerhették Erdély temérdek szépségeinek egy részét. A pályázat a „Legendák és mondák nyomában Erdélyben” címet kapta, a támogatás összege 368000 forint. Az utazás lehetővé tette, hogy a gyermekek az iskolapadban tanultakat személyesen láthassák, megtapasztalhassák, felfedezhessék.Íme a kirándulás programja:

Első nap

Első megállónk Királyhágón volt, ahol ízelítőt kaphattunk az erdélyi táj szépségéből. Ezután az Ady emlékmúzeumot látogattuk meg, és a parkban tettünk egy üdítő sétát. Kolozsvárra érve Mátyás király személye került előtérbe: Mátyás- szobor, Szent Mihály-templom és Mátyás király szülőháza. Itt adtuk át a pataréti rászoruló családoknak az ajándékdobozokat. Este Torockón foglaltuk el a szállásunkat.

Második nap

„Székelykőn kétszer kel fel a nap”- tartja a mondás, mi egyszer másztuk meg, de felejthetetlen élmény marad!Ezen a napon csodáltuk meg az EuropaNostra- díjas falu házait, népművészetét, és láttuk a Thorockay várromot is. Lenyűgöző látvány volt!

Harmadik nap

El kellett indulnunk hazafelé, de útközben még megálltunk a Tordai-hasadéknál. Ez a túra nem volt olyan hosszú és megerőltető, mint az előző napi, de annál szebb, kalandosabb, vadregényesebb. A tordai sóbánya meglátogatását mindenki izgatottan várta, hiszen csalogató élményparkkal rendelkezik. Sajnos nem tudtunk mindent kipróbálni, de szép emlékként őrizzünk ezt a programot is.

Fáradtan, de nagyszerű élményekkel gazdagodva értünk haza. Reméljük, hogy még visszatérhetünk Erdélybe.

Képbe kerültünk, egyenesen a tévé képernyőjére!

teszedd2Sohasem gondoltuk volna, hogy így történik, hiszen szemétszedésre indultunk…
“…Kedves nézőink, szemét helyzet van!
Élőben közvetítjük és hírt adunk a “TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalom Forrássulis lelkes aktivistáinak munkájáról.”
Az eső megnövesztette az aljnövényzetet, közte a csalánt is, az előző este zápora, még ott ült a füveken, bokrokon – de csak addig míg át nem itta magát ruháinkra, cipőinkre – , de ez sem rettentette el a 13 önkéntest, aki 13 zsák szemetet szedett össze: cipőt, ruhát, papucsot, üveget, dobozt, flakont, nylont stb. a tardi bekötő út elején.
Dicséret illeti őket, amit írásban is megkaptak, ráadásként elmaradt számukra az első óra. Senki nem nyavalygott.Végül tehát, nem az egész iskola vett részt a dologban csak néhány képviselő, de ők derekasan elvégezték, amit kell.

Bibliai barangolás

Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint a Biblia ószövetségi könyveinek interaktív megismerésére négyszer 45 percben. Előadónk, Balázs lendületesen, fiatalosan adta elő mondandóját: kitől, ki által, miről szólnak azok az írások, mely a Szentírás első nagy részében találhatóak. Minden fontosabb személyhez, eseményhez egy-egy mutogatás tartozott, amit meg kellett jegyezni a felsős csapatoknak, amit közösen újra elő kellett adniuk.

A motiváció: amelyik évfolyam a leghangosabban adja elő és a feltett ismétlő kérdésekre legtöbb helyes választ adja, az a következő hét első három napján felmentésre kerül a spontán írásbeli, szóbeli feleltetés alól. A végén 6. és 7. évfolyam örülhetett a felmentésnek, de a többiek is mind élvezték a jó hangulatú napot.

 

“Ilyen suli-buli nem volt még…”

hangzott a Suli-Buli című tévésorozat betétdalában, amire rendszerváltozás előtt (legalább 20 évvel) születettek emlékezhetnek még. Iskolai rendezvényünknek is ezt a címet adtuk, melyre a szünet előtti utolsó napon került sor. Visszatérő esemény ez nálunk és nagyjából tudták a gyerekek mire számítsanak. Aki szeretett volna beöltözhetett jelmezbe. A csere-bere piacon a könyvektől, dvd-ig, plüss -és műanyag játékoktól a táskákig volt minden, de még szarvas agancs is gazdára talált.

A büfében (üdítővel és sütivel) a kedves SZMK-s anyukák szolgáltak rendületlenül, amit ez úton is köszönünk. A kisebbek partizánoztak, a nagyobbak szurkolhattak a tanár-diák mérkőzésen. Az előbbiek most sem találtak legyőzőre. A napot tombolahúzással zártuk, ahol a fődíjak: rubik kocka, társasjáték és egy minden terepen használható bőrfoci voltak. Az egészre ráadás, hogy másnap nem kellett jönni suliba és ráadásul a szünetet egy nappal meghosszabbította az iskolavezetés. Mennyit is kell aludni a következő suli-buliig?

A Muzsikás vendégei voltunk

20151120_132604“A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő… semmi mással nem pótolható… Zene nélkül nincs teljes ember.”
Kodály Zoltán gondolatai állnak mottóként azon a könyvjelzőn, mellyel a Muzsikás ajándékozta meg tegnapi rendhagyó énekórájának vendégeit. A kis ajándék több szerepet is betölt: nemcsak emlékfotó autogrammal ellátva, hanem egyben képes emlékeztetője is annak, ami 45 percben elhangzott. Hej Dunáról fúj a szél című dal és a lakodalmi csujogatás szövege, valamint a megszólaltatott hangszerek is szerepelnek rajta.
20151120_132506Sokkal nagyobb viszont az az ajándék, amit személyiségükben, tudásukban adtak számunkra. Igaz, hogy Porteleki László betegség miatt nem tudott jönni, de társai, így is kitettek magukért.
Alázattal, közvetlenséggel érkeztek… Sípos Mihály egyből elkezdte nagy lendülettel rendezgetni és a szimbolikus színpadhoz közelebb hozni a padokat, székeket. Mászott bordásfalra, tette ki a támogató molinóját. (Itt tartunk, hogy a MOL a Muzsikással népszerűsíti magát. Legalább jól választott! :))
20151120_132003Arra a kérdésre, hogy mikor volt utoljára bordásfalon azt válaszolta: “Délelőtt.” Előttünk már két másik iskolában jártak, mi voltunk arra a napra az utolsó szerencsések.
Nagyon jól felépített, élvezetes órát tartottak, melyen láthatóan ők is jól érezték magukat. Igaz kicsit megrémültek, mikor az első sorokat a mezőkövesdi és a tardi óvodások kezdték elfoglalni, de a gyerekek derekasan helytálltak, amiért dicséretet is kaptak. Hamar Dániel volt a szóvivő köztük, aki igazi mesemondó, drámajátékos nevettető is egyben.
20151120_131929A zenéjükre pedig mozgott a kéz, a láb, ringott a test. Azt érezte az ember, hogy: ” Akkor is táncolni akarok, ha nem tudok!” Az a gondolat kezdte foglalkoztatni a hallgatót, hogy milyen nagyszerű is a zene, a magyar népzene, mert a belső húrok, melyeket muzsikájukkal megpengettek valóban azt játsszák vissza, amit Kodály Zoltán is kifejezett a fenti sorokban. Az adás öröme érződött rajtuk és persze, hogy a könyvjelzőket is saját maguk osztották ki, nem jelentett nekik fáradtságot.
Rögzítettük az eseményt és egy kis riport is készült Sípos Mihállyal. A későbbiekben elérhető lesz majd, ha minőségben élvezhető.

Érdemes volt ott lenni

20150919_182519[1]Első közös megjelenésünk volt az egyen pólóban. Érdemes volt a Tour de Mezőkövesd eseményére tartogatni. Nemcsak az egységes megjelenés miatt és nem csupán azért, mert többen is felmehettek a színpadra, hogy átvegyék a nyereményüket. Jó volt együtt lenni, köszönjük mindenkinek, aki ott volt és felvette a Forrás pólót is.

 A csattanó a fődíj, melyet az iskolánk tanulója kezét üthette. Ezzel ő a harmadik, aki a Forrásba jár és a fődíjat vihetett haza erről az eseményről. Eggyel több ok, hogy valaki a Forrásba járjon, amennyiben szeretne több területen is nyerni.

Éljen a nyár!

20150612_135741
Zsombi megelégedetten helyezhette magát kényelembe, hiszen túl van az első iskolaévén és a könyvespolcán új sort nyithatott, ahol az iskolai jutalomkönyvek sorakoznak majd a jövőben. Már csak 7 könyv kell és máris ballaghat. Jól sikerült ez az év és sok jó dolgot megvalósított. Elsőként is legyőzte magát, igazi hős, aki a saját indulatain tudott uralkodni. Mini Piedone termetű, de mégsem lendült a keze.
20150612_093828

Most jöjjön a nyár és a pihenés! Vigyázzatok magatokra, tegyetek napszemüveget, ha kell, de a talpatok se maradjon fehér! Most minden “rab” szabadlábra van helyezve és ugrálhat mint a kerge birka. Mozogjatok, játszatok, olvassatok, barátkozzatok és csak a szépre emlékezzetek! A szükséges fogászati kezeléseket is meg lehet ejteni. DE: Jövőre veletek ugyanitt, folytatjuk!

 

Egy lépéssel tovább

WP_20150620_11_02_56_ProJúnius 20-án szombaton elballagtak nyolcadikosaink és egyben lezártuk a tanévet. Sokan mondták, hogy jó volt az ünnepség. Feltehetnénk a kérdés: “Szükséges, hogy egy kötelező esemény emlékezetes legyen? Elballagtak és kész, ideadják a bizonyítványt, aztán tűzhetünk haza, éljen a nyári szünet!” Az a helyzet, hogy nálunk minden közösségi alkalom, iskolai esemény emlékezetes élmény, ami tele van közvetlenséggel, vidámsággal, bensőséges, meghitt hangulattal és adott esetben könnyekkel. Szóval tényleg jól sikerült ez a ballagás, jó csapat búcsúzott és ment tovább középiskolába; szerettük őket.

20150630_103955[1]Néhány vendég visszajelzése az ünnepségről: “Jövőre nem ballag senki hozzátartozóm, de olyan jól éreztem magam, hogy eljövök a ballagásra.” “Sokan bejönnek hozzám a boltba Mezőkövesden és sok mindent mondanak erről az iskoláról, persze nem kedveset. Most, hogy itt voltam a ballagáson mondhatnak bármit, láttam mi van itt és másnak is azt fogom mondani, hogy jöjjön el és személyesen győződjön meg róla.”

20150604_121546A ballagás utáni kedden megkeresett bennünket egy olyan szülő, akinek unokaöccse ballagott és itt volt szombaton. Annyira tetszett neki az amiben része volt, hogy ötödikes lányát hozzánk szeretné átíratni szeptembertől. Ha kellőképpen sikerült felcsigázni az érdeklődésedet, akkor nézd meg a videó galériában a ballagási műsor felvételét vagy kattints ide. Persze nem olyan, mintha személyesen itt lehettél volna, de valamit azért megízlelhetsz a hangulatából. Legközelebb pedig gyere el valamelyik rendezvényünkre. A következő a tanévnyitó lesz 2015. augusztus 31-én, 16.00 órától. Addig is éljen a nyár!

 

Közlekedj okosan!

20150612_091056A szünet előtti utolsó pénteken a mezőkövesdi rendőrkapitányság közlekedési rendészetének munkatársa, Kovács István őrnagy volt a vendégünk. A nyári balesetmentes közlekedésre készítette fel a diákokat. A kellemes időben a udvari kézilabda adta az elmélet és gyakorlati képzésnek. Először a kerékpáros közlekedésben is ismerős táblákról és azok jelentéséről volt szó, majd a kerékpár kötelező tartozékait vették át a gyerekekkel. A fő eseményt igazából a kerékpáros akadálypálya leküzdése jelentette, persze csak azok számára, akik erre vállalkoztak.

20150612_093014Vállalkozókban pedig nem volt hiány a kicsik és nagyok között egyaránt. Természetesen a rendőrség munkatársai végig kísérték a próbálkozókat és ha szükség volt rá segítettek, megtartották a megbillenő biciklist. A többi gyerek a pályán kívülről biztatta az éppen soron lévőt. Billenő palló, rázó palló, híd, folyosó, félkaros kör és még egyéb elemek alkották a leküzdendő tereptárgyakat. A foglalkozás egy tanórába belefért és szívesen folytatták volna tovább a gyerekek, de az őrnagy úrnak a munkatársainak más elfoglaltsága is volt. Felajánlotta viszont, hogy az ősszel szívesen visszatér és folytathatjuk. Élni fogunk a lehetőséggel!


Tavaszi szél szívet áraszt…

tavaszi szél szívet árasztA Forrás Oktatási Központ május 15-én tartotta, az immár hagyományos támogatói estjét. A Forrás Óvoda gyermekei, az Általános Iskola tanulói és tanárai, valamint a közreműködő szülők, előadók ismét csodálatos műsort és hangulatot teremtettek. Nem is fért be mindenki a rendezvénynek helyt adó terembe, annyian jöttek el. A hír maga ennyi is lehetne, de akkor nem adná vissza mindazt, amit ott valójában átéltünk mi nézők és hallgatók. Hogyan is lehetne leírni azokat az embereket, akik alig-alig ismerve egymást egy estén közösséggé válnak valamiért, amit jónak, értékesnek találnak?
telefon2015.06. 283Hogyan írhatnám le a békességet, a vidámságot, az elfogadást és szeretetet, ami tényleg tapintható volt a gyerekek és felnőttek között egyaránt?
Olyan volt talán, mint egy napos, illatos tavaszi rét, melyen erős fa álldogál. Lombjai közt a sugarak bújócskát játszanak, hol kivillannak, hol eltűnnek… Villanások, pillanatok…, mint ennek az emlékezetes estének pillanatai:

telefon2015.06. 349az izgatott óvó néni osztja a színdarab kellékeit mosolyogva; egy nagymama huncut nevetése a sorok közül; tanító néni terel egy csapat népi táncost a színpad felé; a szolfézs kórus lányainak izgatott zsizsegése; oboa, zongora, furulya, szintetizátor dallamok; dalok, érzések, apró bakik; egy pici fiú nagyujjával a szájában kísér egy még kisebb lánykát kézen fogva; egy anyuka énekel; egy fiatal lány kitárja dalával a lelkét is; szelíd mosolyok, csendes derű, oldott hangulat. Jó ide tartozni, bárhogyan is… Van mit támogatni! Mit is? Talán csak a tiszta szándékot és az együttlét örömét, de tudjuk jól, hogy ez többről szól…. Köszönjük, hogy a részesei lehettünk e csodának mi is! Bencsikné Juhász Márta

 

TeSzedd!

telefon2015.06. 214Önkéntesen a tiszta Magyarországért, immár 5. alkalommal és ezúttal a Forrás Sulival kiegészülve. Ugyanis mi is jelentkeztünk az egész Európára kiterjedő mozgalom első akció napjához május harmadik péntekjén. Arra vállalkoztunk, hogy Tardon több csoportban végig menve összeszedjük mindazt a szemetet, amit mások maguk után hagytak.

telefon2015.06. 258

A szervezők kesztyűket, zsákokat, kötözőket és az összegyűjtött szemét elszállítását biztosították. Mi a lelkesedésünkkel és munkakedvünkkel járultunk hozzá az akció sikeréhez. Az elsősök ugyanolyan buzgón kivették a részüket a munkából, mint a többi évfolyam: rohangálva keresgélték az illegális lerakókat.

telefon2015.06. 281Összesen négy teli zsák lett, de reméljük ennél sokkal több eredményt sikerült elérni esetleg azoknak a szívében, akik látták, hogy miben fáradoznak a gyerekek. Egyúttal a diákok is átgondolhatják, hogy egyszerűbb nem szemetelni, mert az kevesebb munkával jár. Az első két tanóra ezen a napon közösségre neveléssel és a közös munka eredményének örömével telt. A legkisebbek jutalmul meglátogathatták szemétszedés közben a lovastanyát.

OperaKaland

telefon2015.06. 067Sokféle ajánlattal keresnek meg egy-egy intézményt a különböző szolgáltatók. Sokszor a bőség zavarával küzdenek a pedagógusok. Amikor az Magyar Állami Operaház programját megkaptuk egyből lelkesek lettünk. Az Erkel Színházba hirdették meg – kimondottan általános és középiskolás csoportok számára – Mozart Szöktetés a szerájból nagyszerű művét. Az OperaKaland című programsorozatuknak nem az első darabja volt ez, de a hír hozzánk még csak most jutott el. A kezdeményezés célja: kinevelni a jövő opera látogatóit. Harminc diák – negyedik osztálytól fölfelé és nemcsak a zenét tanulók – hat felnőtt kíséretében utazott a fővárosba május második péntekjén.

telefon2015.06. 083Külön vagonnal, ahogy jár – mármint a biztos ülőhely. A nap élménykavalkádjától nem lehet elválasztani magát az utazást sem, ami vidám felszabadultsággal, énekléssel párosult. Remek időjárásban, sétálva mentünk a közeli helyszínre, a felújított Erkelbe. Szórakoztatóan interaktív módon vezette be a fiatal opera rajongókat a számukra ismeretlen világba a színház művésze. Elmondta a darab történeti hátterét és tájékoztatott az operalátogatás kultúrájáról, vagyis hogyan viselkedjünk és hogyan ne az előadás alatt. Ezzel egészen biztosan hozzájárult ahhoz, hogy az ország egymástól távol eső – Nyíregyházától Sopronig bezárólag – településeiről érkező fiatalak fegyelmezetten és lelkesen hallgassák végig a műsort.

telefon2015.06. 088A pazar díszlet, a remek színészi előadás, a gyönyörű énekhang és a lendületes muzsika két órán keresztül lekötött mindenkit. A szünetben igényes, színvonalas, ingyenes kiadványok gazdag választékából tehettünk el néhány emlékül. Noémi néninek – az iskolatitkárunknak – a húga is szerepelt az énekkarban, így a protekciót kihasználva a végén bemehettünk a kulisszák mögé a színpadra is. A színház melletti parkban és játszótéren múlattuk kicsit még az idő, aztán egy fagyizót kerestünk, mert a kézműves fagylaltok hétvégéje volt, amikor féláron kaptál minden egyes gombócot. Mindenki választhatott hármat is belőle. A gombócok csak “pontok voltak az i-re”, egy remek nap megkoronázásaként. Senki nem hisztizett, senkivel nem volt gond. Ősszel a West Side Story- t nézzük meg ugyancsak ebben a sorozatban. A színház, a tömegközlekedés és sok mindenki más összefogott az ügy sikere érdekében és kevés dolog valósul ilyen eredményesen, mint az OperaKaland.

– Iskola
– Pedagógusaink
– Szülői Klub
– Kompetenciamérése
– Eredményeink

– Gyakran ismételt kérdések