ELISMERÉS A ZONGORATANÁRNŐNKNEK
Füzesabony város Önkormányzata 2018. januárjában a Kultúráért-díjjal tüntette ki zongoratanárnőnket Nagyné Rózsa Zsuzsannát, aki évtizedekig magas színvonalon vezette a helyi zeneiskolát és ahol jelenleg is főállásban oktat. Gratulálunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újévi koncert 2018. január 17.: Megtekintése: itt

 

 

 

 

 


FlamenCorazonArte

_dsc1779Flamenco életérzés 50 percben: ezt adta át Lippai Andrea és leánya, Zsófia valamint zenésztársaik. Ezzel az előadással indult az idei tanév zenei koncertsorozata. Erőteljes érzelem megnyilvánulások táncmozdulatokban, kéz és arcjátékban tüzes muzsikával kísérve. Sodróerejű, lendületes és látványos előadásban lehetett részünk. A közönség nagyon fogta a ritmust és rendre, folyamatosan visszatapsolta az előre bemutatott ütemeket.

Nézz, hallgass bele az előadásba: ITT

Tavaszi hangverseny

Igazi élmény volt a tavaszi családi hangversenyünk már-már show elemeket is tartalmazva, és humorral ötvözve köszönhetően a Szendrei testvéreknek. Jó volt hallgatni testvéreket együtt, szülőket gyermekeikkel, amint a zene által megtalálják a közös nyelvet egymással és a közönséggel.
Ebben a formában több évre szólóan megtaláltuk azt a keretet, mely az alapja lesz a folytatásnak.
Hála Istennek ugyanis, hogy sok családban zenélnek, ezért jövőre új fellépőket is köszönthetünk majd és reméljük sokáig kifogyhatatlan lesz a sora a zenét művelőknek, szeretőknek.
Kell-e annál több, mint mikor azt mondja egy anyuka, hogy csak azért fog megtanulni furulyán egy darabot, hogy jövőre együtt léphessen fel gyermekeivel?!

Felkerült a pont a muzsika i betűjére!

musicaA Musica Aulica Régizene Együttes tette fel. Egerből jöttek át, hogy az ünnepélyes eseményhez szolgáltassák a talpalávalót. Szó szerint egy középkori diszkóba cseppentünk be. A zenekar megízleltette velünk, hogy mire tartottak mulatságot a régi időkben, mi szórakoztatta a köznépet és nagyurakat egyaránt. Körbeutaztuk velük zeneileg a középkori Európát és egy röpke vetélkedőt is tartottak a bemutatott hangszerek kapcsán. Jó hangulatú előadással zártuk az idei tanév koncertsorozatát.

 

Talamba…

ha eddig nem mondott volna különösebbet ez a szó, a március végi koncert óta mi egy remek zenekart, kiváló zenészeket értünk alatta.
Már megint elhangzott, hogy:
– “Ez volt a legjobb.”
Persze a Miskolci Dixieland Band után is ezt mondták a gyerekek.
– “Igen, akkor addig az volt a legjobb, de most ez!”
Jött a megerősítés.
Hatvan perc alatt nemcsak körbejártuk a Földet Levivel, Lacival, Attival és Kopasszal, de egy időutazás részesei is lehettünk egészen az ősemberekig. A mérleg: virtuóz játék, ritmus kavalkád humorral fűszerezve, fergeteges dobszólóval az ország legjobb hangú szemeteskukáin. Egy szóval élmény! Ütős, a javából! Visszavárjuk őket!

Nézz bele a koncert első részébe: ITT
Ha tetszik, folytasd: ITT

 

“Eddig ez volt a legjobb!”

DSC_0064– hangzott a a folyosón.
Az értékelés egy elsős szájából hangzott el a Miskolci Dixieland Band koncertje után.
Mi ebben a jó, ami örömteli?

1. Azt jelenti, hogy volt már korábban is koncertélményük a suliban.
2. Az mindig remek szórakozást jelentett.
3. A zenei élményeket lehet tovább fokozni.
4. A zenére életkortól függetlenül fogékony az ember fia.

Egy-egy ilyen élmény segíthet eljutni oda, hogy ne csak befogadó, hallgató közönség legyen az ember, hanem akár hangszeres zenész, értéket adó is.
Egy olyan pici iskolában, mint a miénk neves, sőt világhíres előadókat tudunk fogadni, mert fontosnak látjuk a gyermekek ilyen irányú nevelését is.
És még lehetne tovább folyatni miért és mennyire nagy élmény volt a Miskolci Dixieland Band szereplése. Ötven perc nagyon gyorsan elszállt. Nemcsak (öröm)zenélt hét profi zenész, hanem mókázott, bolondozott, nevettette a közönséget.
Azért még az is jó – nem utolsó sorban -, hogy a nálunk szereplő művészek is elismerően szólnak a közönségről, jól érzik magukat nálunk. A műsor után a miskolciak trombitása azt mondta, hogy 17 ilyen iskolás koncertet adtak és ez volt az egyik legjobb.
Nem panaszkodhatunk: “De la musique avant toute chose!”, vagyis: “A zene mindenek felett!”
És még a zene felett is van valaki, Aki adta nekünk a zenét.
Neki legyen hála!

Hallgass bele a videóba és sajnálkozz, hogy nem voltál itt: dixie 1 illetve dixie 2

 

Köszönő levél a Muzsikásnak

DSC_00042015. november 20-án, pénteken „Az ifjú zenebarátok világnapján”, a Muzsikás vendégei voltunk.
Ráadásul helybe jöttek hozzánk.
Az egyik legjobb program, ami jelenleg létezik a közoktatási intézmények részére az a:

Rendhagyó énekóra a Muzsikással MOL-ban!

Köszönjük a zenekar tagjainak, hogy elindították ezt a programot és köszönjük a MOL-nak, hogy melléje állt a nagyszerű kezdeményezésnek és aktív támogatója évek óta.

Nagyon jól felépített, élvezetes, élményt adó műsort kaptunk. De ennél többet is.
Az az alázat és természetes közvetlenség, mellyel a zenekar tagjai érkeztek hozzánk, csak olyanok jellemzője, akik tisztában vannak azzal, hogy amit tesznek szolgálat, valami olyannak a képviselete és közvetítése, melyet meg kell ismernie és át kellene élnie mindenkinek.

Garai Gábor szavaival élve. „A szeretetet szét kell osztani, mert természete szerint oszthatatlan; Mikor már másnak nem jut, magadnak sem marad belőle”…

Köszönjük, hogy abban a kiváltságban lehetett részünk, hogy kaphattunk belőle és láthattuk, hogy a zenekar tagjainak is maradt még bőven.

Isten áldja meg életüket, munkájukat!

Nézz bele az énekórába: ITT
Riport is készült a zenekar egyik tagjával, Sípos Mihállyal: ITT

Filharmónia…

IMG_20151016_140014mond ez nekünk valamit? Gondolhatunk a fülharmóniára is, bár ennek látszólag semmi értelme. Pedig harmóniában vannak a füleink, ha mind a kettővel ugyanazt halljuk, ez a fülharmónia – mondjuk rá.
A Miskolci Filharmónia ide, a világ egyik közepére, Tardra szervezett nekünk egy koncertsorozatot, amely három nagyszerű eseményt jelent. Az elsőre már sor került októberben. Vendégünk volt Baranya megyéből a Vizin Zenekar. Ők főleg, horvát, délszláv népzenét játszanak és énekelnek. Itt sem tettek másképpen. A gyerekek – ovisaink és iskolásaink – főleg azt élvezték, amikor már nem kellett visszafogniuk a lábukat, ami mindig táncra akart perdülni. A végén volt tánc és játék, futkározás és seprűvel hajkurászás. Szóval jól sikerül az egész. A folytatás a Miskolci Dixieland Band lesz január 29-én és nem kisebb bulira számíthatunk.

Nyugati történet
20151002_110123

Az OperaKaland folytatódik, mi pedig nem szeretnénk lemaradni róla. Így történt, hogy az őszi eseményre is beneveztünk, igaz csak a 7. és 8. osztály, mert a téma szűkített látogatói kört engedett. A modern Róma és Júlia, a West side story, félévszázados sikermű került színre most az Erkelben. Sok jó megoldást vonultatott fel a Novák Péter-féle rendezés, élmény volt. Tavasszal a Varázsfuvola operára készülünk.

Szünet hívó koncert

telefon2015.06. 463Nemcsak nálunk tanulnak zenét a diákjaink, hiszen sok olyan hangszer van, amit sajnos nem tudunk biztosítani még ha igény lenne is rá. A Kovács gyerekek sem itt sajátították el kiváló hangszertudásukat, de kértük őket, hogy az év végének közeledtével örvendeztessenek meg bennünket egy kis koncerttel. Nelli, aki most fejezi be a harmadik osztályt, ennyi ideje nyüstöli a hegedűt is, az egyik legnehezebb hangszert. No nem súlyra nehéz, hanem megtanulni rajta. Semmi bund, ami segítene a hangok megtalálásában és ráadásul még a húrok sincsenek egy magasságban. 20150611_130653Nelli igazán kiválóan megszelídítette mégis, hisz legutóbb Erdélyben vett részt egy versenyen, ahol korosztályában – ahol egyben a legtöbb induló is volt – második helyet szerezte meg. Bátyja Márk a trombitát ajánlja minden zenerajongónak, persze hiszen neki remekül megy. Dani, aki zeneművészeti középsuliban folytatja szeptembertől a zongora bajnoka. Akkor is, ha belekóstolt a fagott megszólaltatásának tudományába is. Ez a hangszer és brummogó hangja a régi esti meséhez elmaradhatatlan TV Maci alakjával kapcsolható össze – legalább is azok számára, akik ismerik még a régi meséket. A testvérek hárman együtt is, külön-külön is játszottak nem kis sikert aratva és egyben biztatva a többieket is a további gyakorlásra, zeneművelésre.

OperaKaland

20150508_133611Az OperaKaland az egyik legjobb szervezés, amiről eddig hallottunk. Mozart Szöktetés a szerájból című operáját láthattuk májusban a budapesti Erkel Színházban. Tekintettel arra, hogy a célközönség általános -és középiskolai diákok voltak – nem is kevesen, hiszen alkalmanként cca. 1200-1300 néző volt – a program kitalálói mindenben segítették a hallgatókat, hogy minél jobban befogadói legyenek az operának és annak az összetett élménynek, amit ez jelent. 20150508_134829A hangzás, a fény, a díszlet és közvetlen hangú tolmácsolása a látottaknak, hallottaknak olyan emlékezetes két órát jelentett mindenkinek, melyről csak lelkesedéssel beszéltek. Ráadásul még a kulisszák mögé a színpadra is felmehettünk, mert nekünk volt egy támogatónk, akin keresztül ezt elérhettük. Az eseményre nemcsak a zenét, szolfézst tanulók jelentkeztek. Összesen 30 diák és hat felnőtt kísérő élvezte a budapesti különleges kirándulást.